gotowanie3412

Składniki na sławny sos holenderski

trochę mniej niż kostka masła - około 4/5 kostki 3 żółtka sok z połówki cytryny sól biały pieprz
Przygotowanie dania  sos holenderski
Reklama
Pierwszy raz ten sos najczęściej się nie udaje. Ale... jest kilku takich, którym za pierwszym razem się udało - ja do nich nie należę....

Ale teraz, któryś raz z kolei, pracę zaczynam od ubicia mikserem żółtek z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kiedy żółtka dokładnie ubite, w rondelku rozpuszczam masło - cały czas kręcąc jeszcze nie rozpuszczonym masłem po dnie rondelka - ważne bowiem jest bardzo by masło ani troszeczkę się nie przypaliło!

Kiedy masło całe jest płynne i jeszcze nie pieniące, dodają je do ubitych żółtek i cały czas ubijam. Teraz następuje magiczna przemiana w zasadzie niejadalnych z osobna składników w jedwabisty, delikatny sos o konsystencji dobrego majonezu. I już. Teraz tym sosem nic, tylko te szparagi na talerzu.....


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl