Składniki na sławny sos holenderski
trochę mniej niż kostka masła - około 4/5 kostki 3 żółtka sok z połówki cytryny sól biały pieprz
Przygotowanie dania sos holenderski
Pierwszy raz ten sos najczęściej się nie udaje. Ale... jest kilku takich, którym za pierwszym razem się udało - ja do nich nie należę....
Ale teraz, któryś raz z kolei, pracę zaczynam od ubicia mikserem żółtek z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kiedy żółtka dokładnie ubite, w rondelku rozpuszczam masło - cały czas kręcąc jeszcze nie rozpuszczonym masłem po dnie rondelka - ważne bowiem jest bardzo by masło ani troszeczkę się nie przypaliło!
Kiedy masło całe jest płynne i jeszcze nie pieniące, dodają je do ubitych żółtek i cały czas ubijam. Teraz następuje magiczna przemiana w zasadzie niejadalnych z osobna składników w jedwabisty, delikatny sos o konsystencji dobrego majonezu. I już. Teraz tym sosem nic, tylko te szparagi na talerzu.....